Probiotyk. Prebiotyk. Synbiotyk. Co to takiego?

09 sierpnia 2016

PROBIOTYKI

Probiotyki to żywe drobnoustroje wywierające korzystny efekt na zdrowie człowieka.

Drobnoustroje te należą do rodziny Lactobacillus, Bifidobacterium oraz do drożdżaków Saccharomyces.

Ich cechą jest zdolność przylegania do nabłonka jelita oraz odporność na kwas solny zawarty w żołądku, enzymy trawienne i kwasy żółciowe.

 

PREBIOTYKI

Prebiotyki to składniki pożywienia pobudzające wzrost lub aktywność korzystnych szczepów bakterii. Są one odporne na trawienie. Należą do nich m. in. nie trawiona skrobia, pektyny, guma guar, a także inulina i fruktooligosacharydy zawarte m. in. w szparagach, karczochach, czy cebuli.

 

SYNBIOTYK

Synbiotyk to połączenie prebiotyku i probiotyku w jednym preparacie. Dostarczamy więc żywe kultury bakterii (jako probiotyk) oraz zwiększamy ich namnażanie (jako prebiotyk).


Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

instagram

Dołącz do mnie na Facebooku