Efekt serowy

06 września 2016
Jedną z grup leków stosowanych w terapii depresji i lęków są inhibitory monoaminooksydazy (IMAO).
Hamują one rozkład monoamin zwiększając ich poziom w mózgu.
W przypadku stosowania tej grupy leków nie wolno spożywać produktów zawierających tyraminę (będącą aminą), czyli:
  • serów (cheddar, ementaler, camembert, brie),
  • wędzonego mięsa i ryb,
  • wątróbki z kurczaka,
  • czerwonego wina,
  • czekolady,
  • bananów.

 

Tyramina jest rozkładana przez monoaminooksydazę. Równoczesne podanie inhibitorów MAO z produktami bogatymi w tyraminę może spowodować zwiększenie amin katecholowych i gwałtowny wzrost ciśnienia, prowadzący nawet do krwawień śródczaszkowych, co nazywanie jest „efektem serowym”.
Towarzyszyć temu mogą:
  • bóle głowy,
  • bóle zamostkowe,
  • hipertermia,
  • zaburzenia widzenia,
  • tachykardia,
  • sztywność karku,
  • wymioty,
  • niepokój,
  • dreszcze,
  • bladość,
  • pocenie się,
  • zapaść.

 

W skrajnych przypadkach może pojawić się niewydolność i zawał serca, krwotoki, udar mózgu lub śpiączka.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

instagram

Dołącz do mnie na Facebooku