Jedną z grup leków stosowanych w terapii depresji i lęków są inhibitory monoaminooksydazy (IMAO).
Hamują one rozkład monoamin zwiększając ich poziom w mózgu.
W przypadku stosowania tej grupy leków nie wolno spożywać produktów zawierających tyraminę (będącą aminą), czyli:
serów (cheddar, ementaler, camembert, brie),
wędzonego mięsa i ryb,
wątróbki z kurczaka,
czerwonego wina,
czekolady,
bananów.
Tyramina jest rozkładana przez monoaminooksydazę. Równoczesne podanie inhibitorów MAO z produktami bogatymi w tyraminę może spowodować zwiększenie amin katecholowych i gwałtowny wzrost ciśnienia, prowadzący nawet do krwawień śródczaszkowych, co nazywanie jest „efektem serowym”.
Towarzyszyć temu mogą:
bóle głowy,
bóle zamostkowe,
hipertermia,
zaburzenia widzenia,
tachykardia,
sztywność karku,
wymioty,
niepokój,
dreszcze,
bladość,
pocenie się,
zapaść.
W skrajnych przypadkach może pojawić się niewydolność i zawał serca, krwotoki, udar mózgu lub śpiączka.
Anna Joniec–Bieniek
Nazywam się Anna Joniec–Bieniek. Z wykształcenia jestem magistrem farmacji, prywatnie mamą Jakuba. Na blogu poruszam prozdrowotne kwestie związane z dziećmi i dorosłymi. Wszystko w oparciu o fachowe wykształcenie i lata doświadczenia w aptece. Jestem też autorką kompendium profesjonalnej aptecznej wiedzy, czyli poradnika „Mama bez recepty”.
Dodaj komentarz