Słodycze bez cukru? – to możliwe

09 listopada 2017

O tym, że słodycze należą do niezbyt zdrowego składnika naszej diety wiadomo nie od dziś. Dość boleśnie przekonują się o tym wszystkie osoby, które chcą schudnąć lub mają cukrzycę – muszą te przysmaki w swojej diecie mocno ograniczyć lub nawet całkowicie z niej wykluczyć. Czy jednak można czasem pozwolić sobie na ulegnięcie słodkiej pokusie bez szkody dla zdrowia? Tak, ale pod warunkiem, że wybierzemy słodycze bez cukru.

 

Cukier cukrowi nie jest równy

 

Pod ogólna nazwą „cukier” kryją się wszystkie węglowodany. Są to zatem:

  • cukry proste, takie jak glukoza i fruktoza,
  • oligosacharydy, takie jak sacharoza, czyli powszechnie używany cukier z buraków cukrowych i trzciny cukrowej, czy laktoza – cukier mleczny,
  • wielocukry – skrobia, ale też w pewnej części błonnik, który składa się z wielocukrów takich jak celuloza czy pektyny.

Jak więc widać, przekrój jest ogromny – od niemal natychmiast przyswajanej glukozy, przez zgubną dla figury sacharozę, po błonnik, który jest niezbędny dla prawidłowego przebiegu procesów trawiennych. Warto więc wiedzieć, który cukier jest niekorzystny dla zdrowia i jak ograniczyć w diecie jego ilość.

 

Zdrowe słodycze

 

Pewna ilość cukru jest w diecie niezbędna. Najlepiej jednak, gdy dostarczamy go w postaci owoców, warzyw, mąki razowej i produktów powstałych z jej użyciem. Jak najmniej powinno być w niej „białego cukru” czyli cukru spożywczego oraz syropu glukozowo-fruktozowego dodawanego do większości słodyczy i napojów produkowanych przez przemysł spożywczy. Składnik ten podejrzewa się obecnie o to, że jest przyczyną epidemii otyłości z jaką zmaga się zachodni świat. Szkodliwe jest też połączenie cukru z roślinnymi tłuszczami utwardzanymi (składnik ciast, ciasteczek), które przyczyniają się do podniesienia poziomu złego cholesterolu we krwi, a pośrednio odpowiadają za choroby układu krążenia. Zatem zdrowe słodycze to takie, w których nie znajdziemy cukru, syropu glukozowo-fruktozowego, a także tłuszczów utwardzanych.

 

Co zastąpi cukier?

 

Niestety, cukier nie tak łatwo zastąpić. Popularne do tej pory słodziki, takie jak aspartam czy acesulfam K coraz częściej odchodzą w przeszłość, ponieważ również do zdrowych nie należą. Cukier zastąpić może natomiast:

  • ksylitol – cukier brzozowy, który ma bardzo niską kaloryczność, ogranicza skoki stężenia glukozy we krwi,

  • stewia – pochodzi z liści rośliny o takiej nazwie, jest 300 razy słodsza niż sacharoza, więc można jej używać w niewielkiej ilości, ale nie nadaje się do wypieków,

  • suszone daktyle i syrop z daktyli – nadaje potrawom (ciastom, domowym batonikom i ciasteczkom) wspaniały aromat.

Z wykorzystaniem tych substancji można samemu przygotować całą gamę pyszności. Coraz częściej jednak także producenci żywności sięgają po nie, warto więc uważnie analizować skład kupowanych słodkości.


Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

instagram

Dołącz do mnie na Facebooku