Odchudzanie – przegląd preparatów z apteki

04 kwietnia 2018

Kończy się zima, za chwilę słońce powie „sprawdzam”, a Ty zobaczysz słodką, pulchniutką oponkę na brzuszku, która przesłoni Ci radość ze słonecznych dni i braku kurtki i szalika.

Jaki jest więc najbardziej skuteczny sposób na pozbycie się zbędnych kilogramów?

Doskonale to wiesz – ruch i ćwiczenia, bo dzięki nim możesz być zarówno szczupła, jak i zwinna i sprawna.

Ale nie oszukujmy się. Wiem, jak trudno jest zmusić się do wysiłku fizycznego, ile potu i wyrzeczeń kosztuje każdy zrzucony kilogram. I chociaż smak takiego zwycięstwa nad kilogramami jest najlepszy, to wiem, że dla większości z nas jest łatwiej, prościej i szybciej zażyć magiczną odchudzającą tabletkę.

Niestety, samo zażycie tabletki nie wystarczy. Poniżej pokażę Ci różne rodzaje preparatów na odchudzanie działające na inne sposoby. Jednak mimo, że mogą Ci one pomóc szybciej zrzucić znienawidzony tłuszczyk, żadna nie działa sama. Przy każdej niezbędne są:

  • zmiana nawyków żywieniowych (sama sałata nie wystarczy 😉 )
  • odpowiednia podaż wody,
  • ruch (nawet bieganie po sklepach jest ok 😉 )

A teraz sprawdźmy co kryje się w tych tabletkach, które rozważnie stosowane poprawią samopoczucie każdej kobiecie 😉

Rodzaje tabletek na odchudzanie

W skład tabletek na odchudzanie wchodzą różne substancje różniące się sposobem i mechanizmem działania. Są to np.:

  • chrom,
  • L-karnityna,
  • kwas linolowy CLA,
  • błonnik,
  • zielona kawa,
  • zielony jęczmień.

 

Chrom

 

Chrom jest tzw. pierwiastkiem śladowym, czyli mamy go w organizmie bardzo mało, a mimo to odgrywa on ważną rolę w wielu procesach metabolicznych m.in. bierze udział w produkcji insuliny oraz w przemianie białek i węglowodanów.

Chrom wchodzi w skład tzw. czynnika tolerancji glukozy (ang. Glucose Tolerance Factor – GTF).

Powoduje to, że:

  • wzmaga działanie insuliny,
  • nie dopuszcza do nagłych wahań glukozy we krwi, co zapobiega napadom głodu,
  • zmniejsza apetyt na słodycze,
  • poprawia gospodarkę cukrów oraz lipidów.

Dlatego też może sprawić, że nie będziecie czuć nieodpartej chęci zjedzenia czegoś słodkiego tak często, jak dotychczas.

Chrom obecny w tabletkach może być dostarczany w postaci:

  • chlorku chromu,
  • polinikotynianu chromu,
  • pikolinianu chromu.

Możliwe skutki uboczne przyjmowania preparatów na odchudzanie zawierających chrom to:

  • bóle głowy,
  • bezsenność,
  • nieregularna praca serca,
  • reakcje alergiczne,
  • wahania nastroju,
  • rozdrażnienie,
  • niedobory żelaza w organizmie.

 

Interakcje chromu z innymi lekami

Podczas stosowania chromu należy zachować ostrożność, gdyż może on wchodzić w interakcje z innymi lekami.

Są to np.:

  • insulina – chrom może reagować z nią, powodując hipoglikemię, czyli znaczny spadek poziomu cukru we krwi,
  • doustne leki hipoglikemizujące (obniżające cukier) – chrom, podobnie jak przy insulinie, może zaburzać poziom cukru regulowany przez te leki,
  • witamina C – chrom może reagować z antyoksydantami uszkadzając DNA i wywołując mutacje.

Pamiętaj, że chrom ma znaczny wpływ na poziom cukru we krwi, zarówno więc jego nadmiar, jak i niedobór mogą skutkować poważnym uszczerbkiem na zdrowiu.

 

Błonnik

Błonnik pokarmowy to kompozycja naturalnych substancji, pochodzących ze ścian komórkowych roślin. Nie jest on wchłaniany, ani trawiony w przewodzie pokarmowym oraz nie dodaje nam energii. Jaki jest więc cel jego stosowania? Ano taki, że reguluje działanie przewodu pokarmowego i pomaga nam zrzucić zbędne kilogramy.

Jego działanie jest korzystne na różnych odcinkach przewodu pokarmowego np.:

  • w jamie ustnej błonnik wymusza dłuższe żucie pokarmu, a co za tym idzie wydzielanie większej ilości śliny i lepsze trawienie pokarmu,
  • w żołądku błonnik chłonie wodę, przez co znacznie zwiększa swoją objętość wypełniając żołądek. Korzyść z tego jest taka, że w ten sposób zmniejsza uczucie głodu i zapewnia uczucie sytości przez długi czas,
  • w jelitach dochodzi do dalszej resorpcji wody, dzięki czemu ułatwia wypróżnienie.

Do innych zalet błonnika należą:

  • obniżanie poziomu cholesterolu i zmniejszenie jego produkcji,
  • zapobieganie nagłym wahaniom poziomu glukozy we krwi oraz zmniejsza wydzielanie insuliny,
  • usuwanie wolnych rodników, toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii z przewodu pokarmowego,
  • stymulowanie rozwoju dobrych bakterii, stanowiąc dla nich doskonałą pożywkę.

Jego niedobór prowadzi do nasilenia występowania takich chorób, jak:

  • miażdżyca,
  • kamica wątrobowa,
  • uchyłkowatość jelita.

Jednak ponieważ więcej nie znaczy lepiej, także jego nadmiar może okazać się szkodliwy, gdyż może wywoływać bolesne wzdęcia i biegunki.

O czym należy szczególnie pamiętać podczas stosowania błonnika

Woda
Przyjmując błonnik niestety nie wystarczy popić go łykiem soku. Zazwyczaj tabletkę powinnaś popić całą szklanką wody, a przez dzień wypić jej przynajmniej dwa litry. Powód jest prosty –  gdy wody, dzięki której błonnik pęcznieje jest za mało wiąże tą obecną w przewodzie pokarmowym, na skutek czego masy kałowe wysychają i dochodzi do zaparcia.
Podczas przyjmowania tabletek z błonnikiem uważaj też, gdyż taka tabletka chłonąc wodę może „utknąć” w przełyku, co może doprowadzić do zadławienia.
Leki

Jak wspomniałam wcześniej błonnik usuwa z przewodu pokarmowego toksyny i inne szkodliwe substancje dzięki temu, że ma silne właściwości adsorbujące. O ile jednak w przypadku toksyn jest to dla nas korzystne, to już w przypadku przyjmowania innych leków nie, gdyż błonnik również je wchłonie. Dlatego może on zmniejszać skuteczność leków czy preparatów witaminowych.

Pamiętaj więc, aby nigdy nie przyjmować błonnika i leków jednocześnie, lecz w odstępach co najmniej dwugodzinnych.

Obecnie bardzo popularnymi suplementami są preparaty z młodym zielonym jęczmieniem, który oprócz błonnika zawiera szereg witamin i minerałów m.in.:

  • witaminę E,
  • witaminę C,
  • witaminę B1, B2, B3, B6,
  • beta karoten,
  • kwas foliowy,
  • potas,
  • wapń,
  • żelazo.

Oprócz korzystnego wpływu na zmniejszenie łaknienia bierze również udział m.in. w:

  • utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej,
  • wzmacnia kości,
  • zmniejsza napięcie oraz działa uspokajająco,
  • obniża cholesterol,
  • poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci,
  • pomaga zwalczać problemy skórne.

 

L-karnityna

 

Karnityna to związek złożony z dwóch aminokwasów: metioniny i lizyny.  Powstaje ona w Twoim organizmie w wątrobie, nerkach i mózgu.
Występuje w formie L-karnityny (aktywna) oraz D-karnityny (nieaktywna).

Rola karnityny polega na transporcie kwasów tłuszczowych do wnętrza komórek, gdzie możliwe jest ich spalanie. Przyczynia się więc do większego wykorzystania tłuszczów i prowadzi do wzrostu wytwarzanej energii, dzięki czemu może zahamować lub zmniejszyć tworzenie tkanki tłuszczowej.

Jej zawartość w mięśniach zwiększa insulina, a czynnikiem, który najbardziej zwiększa wydzielanie insuliny, są węglowodany, dlatego L-karnitynę najlepiej podawać w towarzystwie węglowodanów.

Jednak zanim podskoczycie z radości, że nareszcie można jeść słodkie i się jeszcze odchudzić, pozwólcie że ostudzę Wasz zapał ;(

Mimo wielu badań, brak jest dowodów naukowych wskazujących, że L-karnityna wspomaga utratę nadmiernie nagromadzonej tkanki tłuszczowej. Doustne podawanie L-karnityny może mieć znaczenie w długo trwających ćwiczeniach wytrzymałościowych, czyli takich, podczas których organizm korzysta głównie z energii zmagazynowanej w postaci lipidów. W tym przypadku celem suplementacji jest nasilenie w organizmie przemian, pozwalających na wydłużenie czasu wysiłku oraz zwiększenia jego intensywności.

CLA

 

CLA, czyli sprzężony kwas linolowy (in. kwas rumenowy) to organiczny związek występujący w produktach pochodzenia zwierzęcego. Największe jego ilości znajdziesz w krowim mleku, maśle i serze oraz mięsie jagnięcym.

Wykazuje liczne działania prozdrowotne m.in. przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe, redukujące tkankę tłuszczową, poprawiające działanie układu odpornościowego i zwiększające wrażliwość insulinową.

Pod wpływem C.L.A. następuje zwiększenie produkcji energii pochodzącej ze spalania zmagazynowanego tłuszczu, czyli dochodzi do redukowania tkanki tłuszczowej, zwiększania masy mięśniowej i poprawy przemiany materii. Kwas ten blokuje enzym, umożliwiający przenikanie tłuszczu do komórek tłuszczowych, co prowadzi do ich powiększania się i w efekcie tycia.
C.L.A. najlepsze efekty odchudzające wykazuje w połączeniu z regularną aktywnością fizyczną, dlatego polecany jest szczególnie tym osobom, które w trakcie odchudzania regularnie ćwiczą. Niestety Kochane, nic samo się nie zrobi 😉

Do efektów ubocznych stosowania kwasu linolowego możemy zaliczyć:

  • dolegliwości żołądkowo-jelitowe,
  • biegunki,
  • nudności,
  • zmęczenie,
  • stłuszczenie wątroby.

Zielona kawa

 

Kawa- cudowny, brązowy płyn którego jestem maniaczką 😉 Ale zielona? Tak Kochani, zielona.

Zielona kawa to surowe ziarna kawowca, które w procesie produkcji, nie podlegają prażeniu. W przeciwieństwie do normalnej, zielona kawa zawiera większą ilość kwasu chlorogenowego, który w znacznej ilości wytraca się podczas procesu palenia.

Kwas chlorogenowy wpływa na gospodarkę węglowodanową poprzez obniżenie wchłaniania cukrów, dzięki czemu ma wpływać na proces redukcji masy ciała.

Oprócz niego w zielonej kawie, podobnie jak w czarnej, znajduje się kofeina, która powoduje zmniejszenie apetytu.

Zielona kawa, oprócz wspomagania odchudzania, ma też inne prozdrowotne zalety m.in.:

  • jest silnym antyoksydantem,
  • wpływa na ochronę wątroby,
  • ma pozytywny wpływ na wygląd skóry i pomaga zwalczyć cellulit,
  • obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę,
  • zmniejsza poziom złego cholesterolu,
  • opóźnia procesy starzenia.

Osoby chorujące na cukrzycę, choroby serca czy nadciśnienie ze względu na zawartość kofeiny raczej nie powinny jej stosować.

Pamiętaj

Jeśli znajdziesz już dla siebie idealny preparat musisz pamiętać, że sama tabletka Ci nie pomoże. Musisz zastosować dodatkowo kilka czynności dzięki którym osiągniesz swój cel nie narażając na szwank swojego zdrowia. Pamiętaj, aby:

  • być aktywną fizycznie, gdyż ruch stymuluje organizm, poprawia metabolizm i ułatwia odchudzanie,
  • zmień nawyki żywieniowe – ogranicz słodycze, żywność wysoko przetworzoną, słodkie gazowane napoje i fast food’y,
  • urozmaicaj swoje posiłki, aby dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych takich, jak: białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy i minerały,
  • jedz powoli, dobrze przeżuwaj pokarm, a szybciej poczujesz sytość,
  • unikaj stresu, gdyż uwalniany w sytuacjach stresowych kortyzol sprzyja przybieraniu na wadze,
  • pij wodę, gdyż odpowiednio nawodniony organizm to szybsza przemiana materii i łatwiejsze usuwanie toksyn,
  • no i oczywiście podczas ciąży i karmienia stosowanie zarówno produktów odchudzających jak i diet jest zakazane.

 


Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

instagram

Dołącz do mnie na Facebooku