fbpx

Tran – właściwości. Jaki tran wybrać?

24 września 2018

Wciąż poszukujemy specyfików, które przyczyniłyby się do wzmocnienia odporności naszego organizmu, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Próbujemy różnorodnych kuracji, kupujemy wszelkie możliwe witaminy, syropy odpornościowe i leki. Każdy z nas chce bowiem, aby nasze maluchy przeszły przez okres jesienno-zimowy w pełnym zdrowiu.

Jednym z rozwiązań, które cieszy się bardzo dużą popularnością jest tran.

Wiem, że moje pokolenie, które było faszerowane ohydnym, śmierdzącym olejem, odczuwa do niego wstręt. Sama pamiętam jak i mnie przyprawiał o mdłości 😉

Jednak tran ma wiele właściwości, które działają zarówno na wzmocnienie organizmu, jak również i na pracę mózgu. Może go stosować zarówno osoba dorosła, jak również i dziecko.

Jak więc go zażywać? Ile go przyjmować? I czy warto pić tran?

 

Tran – co to jest? Z czego jest tran? 

Wiele osób zastanawia się, czym jest i z czego robi się tran. Tran to koncentrat oleju, który otrzymywany jest ze świeżej wątroby dorsza lub z innych ryb dorszowatych. W jego składzie znajdują się:

  • nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy Omega- 3: eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA),
  • nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-6,
  • witaminy A i D.

Pamiętajcie, że mianem tranu nie można określać oleju z wątroby rekina, choć ma on również wiele cennych właściwości.

 

Tran – na co stosować? 

Tran jest idealnym produktem skierowanym dla osób o osłabionej odporności i u osób, które tę odporność pragną zwiększyć. Doskonale sprawdza się u dzieci i młodzieży w trakcie intensywnego wzrostu. Jest doskonały dla osób po chorobach, osłabionych, w podeszłym wieku.

Jeżeli chodzi o dobry tran dla dzieci , to… 😉 Większość z Was wie, jak ciężko jest podać go maluszkowi. Bo jeśli zapach ryby będzie unosił się na kilometr, żadne, nawet najlepsze właściwości preparatu nie skłonią dziecka do jego wypicia 😉

Dlatego w aptekach znajdziecie tran w różnych smakach począwszy od naturalnego, poprzez cytrynowy czy miętowy, na egzotycznym skończywszy.

 

Czy tran jest zdrowy? 

Zażywanie tranu wpływa pozytywnie na organizm człowieka. Jest idealny dla:

  • Wzmocnienia układu odpornościowego

Kwasy Omega 3 i 6 wspierają układ immunologiczny i pomagają w walce z infekcjami, jak również niwelują stany zapalne. Połączenie zażywania tranu z odpowiednią dietą i aktywnością może mieć znaczący wpływ na zdrowie 365 dni w roku.

  • Poprawy pracy mózgu

Tran działa doskonale na pracę mózgu. Poprawia ukrwienie i usprawnia przepływ bodźców nerwowych, co poprawia koncentrację i pamięć. Jest doskonałym produktem i dla dzieci, by polepszyć prawidłową pracę mózgu, ale i dla osób starszych zmniejszając ryzyko zachorowania na Alzheimera.

  • Układu krwionośnego

Nienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom złego cholesterolu, a zwiększają stężenia tego dobrego. Zmniejsza się ryzyko pojawienia się zakrzepów, choroby niedokrwiennej serca i miażdżycy.

  • Wzmocnienia kości

Zażywanie tranu, dzięki zawartej w jego składzie witaminie D pomaga zwiększyć przyswajanie wapnia i fosforu, które znacząco wpływają na kształtowanie kośćca i zębów. Tak ważny jest więc szczególnie dla dzieci i młodzieży w okresie dojrzewania, kiedy to wzrost kości jest największy.

  • Prawidłowej pracy oczu

Jak każdy wie witamina A jest niezbędna do prawidłowej pracy narządu wzroku, gdyż jej niedobór może doprowadzić do niedowidzenia,wysychania spojówek, czy tzw. “kurzej ślepoty”.

  • Poprawy skóry

Tran działa doskonale na skórę, szczególnie przy gojeniu się różnego rodzaju ran. Wpływa na poprawę nawilżenia skóry i na zapobieganie nadmiernemu jej rogowaceniu. W aptece znajdziesz maść tranową, którą możesz smarować wysuszone miejsca na ciele.

 

Jaki tran kupić?

Po pierwsze należy wybrać odpowiedni tran zwracając przy tym uwagę na stężenie kwasów EPA i DHA. Im ich stężenie jest wyższe, tym jakość tranu jest lepsza.

Co do dawkowania należy stosować się do zaleceń producenta, bowiem przedawkowanie może spowodować bóle głowy, brak apetytu, czy inne niepożądane dolegliwości.

Tran dostępny jest w postaci płynnej lub w kapsułkach.

Jeśli zdecydujesz się na kurację tranem w celu poprawy odporności powinnaś go stosować regularnie od jesieni, a już w bardzo szybkim czasie zauważysz efekty.

Poniżej zestawienie obecnych na rynku tranów, które mogą być stosowane przez dzieci. Zestawienie zawiera jedynie tran, bez preparatów zawierających olej z wątroby rekina czy oleje z innych ryb niż dorszowate.

 

 

Który tran wybrać?


Anna Joniec-Bieniek

Anna Joniec–Bieniek

Nazywam się Anna Joniec–Bieniek. Z wykształcenia jestem magistrem farmacji, prywatnie mamą Jakuba. Na blogu poruszam prozdrowotne kwestie związane z dziećmi i dorosłymi. Wszystko w oparciu o fachowe wykształcenie i lata doświadczenia w aptece. Jestem też autorką kompendium profesjonalnej aptecznej wiedzy, czyli poradnika „Mama bez recepty”.


Komentarze

2 odpowiedzi na “Tran – właściwości. Jaki tran wybrać?”

  1. Wiktoria pisze:

    U mnie cała rodzina pije Mollersa, taki smakuje nam najbardziej, a ze pochodzenie ma dobre to nie mam co do niego wątpliwości.

  2. Mariola pisze:

    Moim numerem jeden jest tran norweski Gal – zarówno ten do picia jak również w kapsułkach. Nieliczy tran bez rtęci i innych metali ciężkich w składzie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

instagram