fbpx

Witamina C – fakty i mity

07 października 2019

Witamina C, czyli kwas askorbinowy, jest jedną z tych witamin, o których w sezonie zachorowań mówi się najwięcej. Ze względu na swoje wszechstronne działanie jest nam niezbędna. Jednak czy podczas przeziębienia również?

Poniżej zestawienie faktów i mitów, a więc jak witamina C faktycznie działa, a co ma się nijak do prawdy.

 

witamina C jest dobra na przeziębienie.

MIT

 

Od dawien dawna słyszałaś, że witamina C znacząco wpływa na walkę z przeziębieniem, a także chroni przed jego wystąpieniem. Niestety prawda jest taka, że wszelkie prowadzone badania nie potwierdziły tego działania. Nie stanowi ochrony przed chorobami i nie leczy skutków grypy czy przeziębienia. Może co najwyżej skrócić czas trwania infekcji o ok. 1 dzień przy jej codziennym, regularnym przyjmowaniu, ale przed zachorowaniem.

 

Cytryna jest najlepszym źródłem witaminy C.

MIT

 

Jeśli mówimy o witaminie C, zazwyczaj od razu wyobrażamy sobie cytryny, pomarańcze czy grejpfruty. Czy prawdą jednak jest, że to właśnie w tych owocach jest tej witaminy najwięcej?

Otóż nie!

Witamina C w dużej ilości mieści się w owocach, ale niekoniecznie są to cytrusy. Najwięcej witaminy C wśród owoców znajduje się w czarnej porzeczce.
Wśród warzyw, które także są cennym jej źródłem, najwięcej witaminy C znajdziemy w czerwonej papryce, w natce pietruszki, jak również w brukselce.
Jeśli chcemy postawić na produkty bogate w witaminę C, na pewno warto również wybrać owoc dzikiej róży, warzywa kapustne, pomidory, czy cebulę.
Warzywa i owoce najlepiej jeść w postaci surowej, bo zarówno ugotowane warzywa, jak również i cytryna w herbacie zawierają znikomą ilość witaminy C.

Dlaczego?

Witamina C podczas gotowania rozpuszcza się w wodzie, a zalana wrzątkiem ulega rozkładowi.

 

Witamina C ma wiele pozytywnych właściwości.

PRAWDA

 

To prawda, że witamina C wykazuje wiele właściwości i tym samym wpływa ona pozytywnie na cały organizm człowieka.
Co więc takiego jej zawdzięczamy? M.in.:

  • jest antyoksydantem,
  • działa kardioprotekcyjnie,
  • bierze udział w produkcji kolagenu,
  • bierze udział w syntezie hormonów (np. noradrenalina),
  • zwiększa przyswajanie żelaza niehemowego,
  • bierze udział w odbudowie tkanek podczas gojenia się ran,
  • wpływa na regulację ciśnienia tętniczego,
  • pomaga w utrzymaniu zdrowych dziąseł,
  • bierze udział w metabolizmie cholesterolu,
  • wpływa na jakość ścianek naczyń krwionośnych,
  • działa bakteriobójczo.

 

nadmiar witaminy C szkodzi.

PRAWDA

 

Jak każda inna witamina czy substancja, również witamina C podawana w nadmiarze nie przechodzi obojętnie dla zdrowia człowieka.
Jej nadmiar powoduje:

  • zakwaszenie moczu, prowadząc w konsekwencji do powstawania kamieni w drogach moczowych lub do kamicy nerkowej,
  • pogorszenie stanu chorobowego podczas cystynurii, hemochromatozy, anemii,
  • ograniczenie aktywności selenu,
  • nudności i wymioty,
  • bóle żołądka.

Na szczęście duże dawki kwasu askorbinowego nie są toksyczne, gdyż rozpuszcza się ona w wodzie, a jej nadmiar wydalany jest wraz z moczem.

 

Wszyscy potrzebujemy tyle samo witaminy C.

MIT

 

Niektóre osoby mają zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C.

Stan taki występuje u:

  • osób z nadciśnieniem tętniczym,
  • palących papierosy,
  • alkoholików,
  • diabetyków,
  • kobiet w ciąży i karmiących,
  • przy długotrwałym wysiłku fizycznym,
  • podczas wymiotów, braku łaknienia, biegunki.

 

Niedobór nam nie zaszkodzi, bo to tylko witamina.

MIT

 

Witamina, mikroelement czy pierwiastek – wszystkie odgrywają znaczącą rolę w naszym organizmie.
Niedobór witaminy C może wywołać m.in.:

  • Szkorbut objawiający się przez samoistne krwawienia, zapalny przerost dziąseł, wypadanie zębów, utrudnione gojenie ran, złamania. depresję, zmiany skórne, drgawki,
  • osłabienie organizmu,
  • zwiększoną podatność na infekcje,
  • zmęczenie,
  • zmniejszenie wydolności fizycznej,
  • pogorszenie gojenia się ran,
  • krwawienie dziąseł,
  • zmiany miażdżycowe,
  • podwyższenie ciśnienia krwi.

 

Ciekawostki

 

  • Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi 50-100mg.
  • Gotowane warzywa tracą witaminę C, która przechodzi do wywaru.
  • Wrzątek podczas przygotowywania herbaty z cytryną powoduje rozkład witaminy C.
  • Witamina C w sałatce przygotowanej na długo przed podaniem utlenia się.
  • Witamina C nie jest syntetyzowana w organizmie ludzkim i musi być dostarczona z pożywieniem lub lekiem.
  • Szkorbut najczęściej występował wśród żeglarzy i żołnierzy, którzy byli narażeni na brak świeżych owoców i warzyw i żywili się peklowaną żywnością pozbawioną witaminy C. Choroba ta występuje obecnie bardzo rzadko.
  • Lewoskrętna witamina C to zwyczajny chwyt marketingowy 😉

 


Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

instagram

Dołącz do mnie na Facebooku