fbpx

Witamina C – fakty i mity. Czy witamina C pomaga na przeziębienie?

07 marca 2020

Witamina C, czyli kwas askorbinowy, jest jedną z tych witamin, o których w sezonie zachorowań mówi się najwięcej. Ze względu na swoje wszechstronne działanie jest nam niezbędna. Jednak czy podczas przeziębienia również?

Poniżej zestawienie faktów i mitów, a więc na co witamina C faktycznie pomaga, a co ma się nijak do prawdy. Poznaj fakty i mity na temat witaminy C i dowiedz się między innymi – czy witamina C pomaga na przeziębienie, jaki owoc ma najwięcej witaminy C i czy można przedawkować wit C?

 


CZY WITAMINA C LECZY PRZEZIĘBIENIE?
TO MIT

 

Od dawien dawna słyszałaś, że witamina C na przeziębienie jest jak znalazł., a także chroni przed jego wystąpieniem. Niestety prawda jest taka, że wszelkie prowadzone badania nie potwierdziły tego działania. Witamina C nie stanowi ochrony przed chorobami i nie leczy skutków grypy czy przeziębienia. Może co najwyżej skrócić czas trwania infekcji o ok. 1 dzień przy jej codziennym, regularnym przyjmowaniu, ale przed zachorowaniem.

 


ILE WITAMINY C MA CYTRYNA? CZY CYTRYNA JEST NAJLEPSZYM ŹRÓDŁEM WITAMINY C?
TO MIT

 

Jeśli mówimy o witaminie C, zazwyczaj od razu wyobrażamy sobie cytryny, pomarańcze czy grejpfruty. Czy prawdą jednak jest, że to właśnie w tych owocach jest tej witaminy najwięcej?

Otóż nie!

Witamina C w dużej ilości mieści się w owocach, ale niekoniecznie są to cytrusy. Wobec tego co ma więcej witaminy C niż cytryna? Najwięcej witaminy C wśród owoców znajduje się w czarnej porzeczce.
Wśród warzyw, które także są cennym jej źródłem, najwięcej witaminy C znajdziemy w czerwonej papryce, w natce pietruszki, jak również w brukselce.
Jeśli chcemy postawić na produkty bogate w witaminę C, na pewno warto również wybrać owoc dzikiej róży, warzywa kapustne, pomidory, czy cebulę.
Warzywa i owoce najlepiej jeść w postaci surowej, bo zarówno ugotowane warzywa, jak również i cytryna w herbacie zawierają znikomą ilość witaminy C.

Dlaczego?

Witamina C podczas gotowania rozpuszcza się w wodzie, a zalana wrzątkiem ulega rozkładowi.

 

Witamina C ma wiele pozytywnych właściwości.

PRAWDA

 

To prawda, że witamina C wykazuje wiele właściwości i tym samym wpływa ona pozytywnie na cały organizm człowieka.
Na co pomaga witamina C? Co takiego jej zawdzięczamy? M.in.:

  • jest antyoksydantem,
  • działa kardioprotekcyjnie,
  • bierze udział w produkcji kolagenu,
  • bierze udział w syntezie hormonów (np. noradrenalina),
  • zwiększa przyswajanie żelaza niehemowego,
  • bierze udział w odbudowie tkanek podczas gojenia się ran,
  • wpływa na regulację ciśnienia tętniczego,
  • pomaga w utrzymaniu zdrowych dziąseł,
  • bierze udział w metabolizmie cholesterolu,
  • wpływa na jakość ścianek naczyń krwionośnych,
  • działa bakteriobójczo.

 

CZY WITAMINĘ C MOŻNA PRZEDAWKOWAĆ?
TO PRAWDA
.

 

Jak każda inna witamina czy substancja, również witamina C podawana w nadmiarze nie przechodzi obojętnie dla zdrowia człowieka, a więc tak – witaminę C można przedawkować
Nadmiar witaminy C powoduje:

  • zakwaszenie moczu, prowadząc w konsekwencji do powstawania kamieni w drogach moczowych lub do kamicy nerkowej,
  • pogorszenie stanu chorobowego podczas cystynurii, hemochromatozy, anemii,
  • ograniczenie aktywności selenu,
  • nudności i wymioty,
  • bóle żołądka.

Na szczęście duże dawki kwasu askorbinowego nie są toksyczne, gdyż rozpuszcza się ona w wodzie, a jej nadmiar wydalany jest wraz z moczem.

 

CZY WSZYSCY POTRZEBUJEMY TYLE SAMO WITAMINY C?
TO MIT

 

Niektóre osoby mają zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C.

Stan taki występuje u:

  • osób z nadciśnieniem tętniczym,
  • palących papierosy,
  • alkoholików,
  • diabetyków,
  • kobiet w ciąży i karmiących,
  • przy długotrwałym wysiłku fizycznym,
  • podczas wymiotów, braku łaknienia, biegunki.

 

CZY NIEDOBÓR WITAMINY C SZKODZI?
TO PRAWDA

 

Witamina, mikroelement czy pierwiastek – wszystkie odgrywają znaczącą rolę w naszym organizmie.
Niedobór witaminy C może wywołać m.in.:

  • Szkorbut objawiający się przez samoistne krwawienia, zapalny przerost dziąseł, wypadanie zębów, utrudnione gojenie ran, złamania. depresję, zmiany skórne, drgawki,
  • osłabienie organizmu,
  • zwiększoną podatność na infekcje,
  • zmęczenie,
  • zmniejszenie wydolności fizycznej,
  • pogorszenie gojenia się ran,
  • krwawienie dziąseł,
  • zmiany miażdżycowe,
  • podwyższenie ciśnienia krwi.

 

Ciekawostki

 

  • Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi 50-100mg.
  • Gotowane warzywa tracą witaminę C, która przechodzi do wywaru.
  • Wrzątek podczas przygotowywania herbaty z cytryną powoduje rozkład witaminy C.
  • Witamina C w sałatce przygotowanej na długo przed podaniem utlenia się.
  • Witamina C nie jest syntetyzowana w organizmie ludzkim i musi być dostarczona z pożywieniem lub lekiem.
  • Szkorbut najczęściej występował wśród żeglarzy i żołnierzy, którzy byli narażeni na brak świeżych owoców i warzyw i żywili się peklowaną żywnością pozbawioną witaminy C. Choroba ta występuje obecnie bardzo rzadko.
  • Lewoskrętna witamina C to zwyczajny chwyt marketingowy 😉

 


Anna Joniec-Bieniek

Anna Joniec–Bieniek

Nazywam się Anna Joniec–Bieniek. Z wykształcenia jestem magistrem farmacji, prywatnie mamą Jakuba. Na blogu poruszam prozdrowotne kwestie związane z dziećmi i dorosłymi. Wszystko w oparciu o fachowe wykształcenie i lata doświadczenia w aptece. Jestem też autorką kompendium profesjonalnej aptecznej wiedzy, czyli poradnika „Mama bez recepty”.


Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

instagram