Jedną z grup leków stosowanych w terapii depresji i lęków są inhibitory monoaminooksydazy (IMAO).
Hamują one rozkład monoamin zwiększając ich poziom w mózgu.
W przypadku stosowania tej grupy leków nie wolno spożywać produktów zawierających tyraminę (będącą aminą), czyli:
- serów (cheddar, ementaler, camembert, brie),
- wędzonego mięsa i ryb,
- wątróbki z kurczaka,
- czerwonego wina,
- czekolady,
- bananów.
Tyramina jest rozkładana przez monoaminooksydazę. Równoczesne podanie inhibitorów MAO z produktami bogatymi w tyraminę może spowodować zwiększenie amin katecholowych i gwałtowny wzrost ciśnienia, prowadzący nawet do krwawień śródczaszkowych, co nazywanie jest „efektem serowym”.
Towarzyszyć temu mogą:
- bóle głowy,
- bóle zamostkowe,
- hipertermia,
- zaburzenia widzenia,
- tachykardia,
- sztywność karku,
- wymioty,
- niepokój,
- dreszcze,
- bladość,
- pocenie się,
- zapaść.
W skrajnych przypadkach może pojawić się niewydolność i zawał serca, krwotoki, udar mózgu lub śpiączka.
Anna Joniec–Bieniek
Nazywam się Anna Joniec–Bieniek. Z wykształcenia jestem magistrem farmacji, prywatnie mamą Jakuba. Na blogu poruszam prozdrowotne kwestie związane z dziećmi i dorosłymi. Wszystko w oparciu o fachowe wykształcenie i lata doświadczenia w aptece. Jestem też autorką kompendium profesjonalnej aptecznej wiedzy, czyli poradnika „Mama bez recepty”.
Dodaj komentarz