Czerwiec, czyli sezon truskawkowy rozpoczęty. Na bazarkach, w sklepikach i marketach królują piękne czerwone, dorodne owoce. Każdy koktajl, sałatka czy deser to nie tylko rewelacyjny smak, ale też i zastrzyk zdrowia. Choć niestety u niektórych z nas może być jednak inaczej ;(
„skład” truskawki
Wartość energetyczna 100g truskawek to jedynie ok. 30 kcal. Owoce te w ponad 80% składają się z wody, 6-9% ich masy stanowią węglowodany. Pozostała reszta to ogrom witamin i minerałów. Są to m.in.:
- witamina C,
- witamina A,
- witamina B1,
- witamina B2,
- witamina PP,
- witamina B6,
- witamina E,
- kwas foliowy,
- potas,
- fosfor,
- wapń,
- magnez,
- sód,
- żelazo,
- cynk,
- mangan,
- kwasy fenolowe,
- flawonoidy.
Właściwości zdrowotne
Poza doskonałym witaminowym składem uzupełniającym nasze braki, truskawki wpływają m.in. na:
- obniżenie ryzyka chorób sercowo- naczyniowych dzięki zawartości antocyjanów,
- poprawiają perystaltykę jelit i usprawniają procesy trawienne dzięki obecności błonnika,
- ich kwasy organiczne regulują trawienie oraz przyspieszają przemianę materii,
- enzym bromelainę rozkłada białko pokarmowe oraz przyspiesza metabolizm tłuszczów i węglowodanów,
- działają żółciopędnie przez co stymulują pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego,
- są moczopędne,
- wspierają układ odpornościowy,
- dzięki obecności kwasu elagowego posiadają właściwości antyoksydacyjne, antymutagenne i wykazują działanie przeciwzapalne.
- zawierają bakteriobójcze fitocydy,
- zawierają flawonoidy, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu, wpływają na stabilność blaszek miażdżycowych, poprawę funkcji śródbłonka naczyń i zmniejszenie tendencji do zakrzepicy żylnej,
- z racji niskiego indeksu glikemicznego stanowią idealna przekąskę dla diabetyków.
Alergia
Truskawki to silnie alergizujące owoce, dlatego możesz podawać je bardzo ostrożnie dziecku dopiero od 1. roku życia, uważnie je wtedy obserwując. Objawami wskazującymi na alergię są m.in.:
- wysypka,
- pokrzywka,
- świąd skóry,
- miejscowy obrzęk,
- mrowienie w jamie ustnej,
- świszczący oddech,
- zatkany nos,
- nudności, wymioty,
- wzdęcia,
- biegunka,
- zawroty głowy,
- reakcja anafilaktyczna.
truskawki idealne
Kupując i przechowując truskawki pamiętaj, aby wybierać:
- owoce średniej wielkości,
- owoce twarde i suche,
- posiadające szypułki,
- nie kupuj nadpleśniałych truskawek,
- zawsze bezpośrednio przed spożycie umyj je dokładnie pod bieżącą wodą,
- pamiętaj, iż nieumyte owoce mogą spowodować zarażenie glistą ludzką.
Truskawki to cenne składniki odżywcze i wspaniały smak, dlatego jedz je codziennie, gdyż sezon na nie trwa zdecydowanie za krótko!
Dodaj komentarz