Witamina C, czyli kwas askorbinowy, jest jedną z tych witamin, o których w sezonie zachorowań mówi się najwięcej. Ze względu na swoje wszechstronne działanie jest nam niezbędna. Jednak czy podczas przeziębienia również?
Poniżej zestawienie faktów i mitów, a więc na co witamina C faktycznie pomaga, a co ma się nijak do prawdy. Poznaj fakty i mity na temat witaminy C i dowiedz się między innymi – czy witamina C pomaga na przeziębienie, jaki owoc ma najwięcej witaminy C i czy można przedawkować wit C?
CZY WITAMINA C LECZY PRZEZIĘBIENIE?
TO MIT
Od dawien dawna słyszałaś, że witamina C na przeziębienie jest jak znalazł., a także chroni przed jego wystąpieniem. Niestety prawda jest taka, że wszelkie prowadzone badania nie potwierdziły tego działania. Witamina C nie stanowi ochrony przed chorobami i nie leczy skutków grypy czy przeziębienia. Może co najwyżej skrócić czas trwania infekcji o ok. 1 dzień przy jej codziennym, regularnym przyjmowaniu, ale przed zachorowaniem.
ILE WITAMINY C MA CYTRYNA? CZY CYTRYNA JEST NAJLEPSZYM ŹRÓDŁEM WITAMINY C?
TO MIT
Jeśli mówimy o witaminie C, zazwyczaj od razu wyobrażamy sobie cytryny, pomarańcze czy grejpfruty. Czy prawdą jednak jest, że to właśnie w tych owocach jest tej witaminy najwięcej?
Otóż nie!
Witamina C w dużej ilości mieści się w owocach, ale niekoniecznie są to cytrusy. Wobec tego co ma więcej witaminy C niż cytryna? Najwięcej witaminy C wśród owoców znajduje się w czarnej porzeczce.
Wśród warzyw, które także są cennym jej źródłem, najwięcej witaminy C znajdziemy w czerwonej papryce, w natce pietruszki, jak również w brukselce.
Jeśli chcemy postawić na produkty bogate w witaminę C, na pewno warto również wybrać owoc dzikiej róży, warzywa kapustne, pomidory, czy cebulę.
Warzywa i owoce najlepiej jeść w postaci surowej, bo zarówno ugotowane warzywa, jak również i cytryna w herbacie zawierają znikomą ilość witaminy C.
Dlaczego?
Witamina C podczas gotowania rozpuszcza się w wodzie, a zalana wrzątkiem ulega rozkładowi.
Witamina C ma wiele pozytywnych właściwości.
PRAWDA
To prawda, że witamina C wykazuje wiele właściwości i tym samym wpływa ona pozytywnie na cały organizm człowieka.
Na co pomaga witamina C? Co takiego jej zawdzięczamy? M.in.:
- jest antyoksydantem,
- działa kardioprotekcyjnie,
- bierze udział w produkcji kolagenu,
- bierze udział w syntezie hormonów (np. noradrenalina),
- zwiększa przyswajanie żelaza niehemowego,
- bierze udział w odbudowie tkanek podczas gojenia się ran,
- wpływa na regulację ciśnienia tętniczego,
- pomaga w utrzymaniu zdrowych dziąseł,
- bierze udział w metabolizmie cholesterolu,
- wpływa na jakość ścianek naczyń krwionośnych,
- działa bakteriobójczo.
CZY WITAMINĘ C MOŻNA PRZEDAWKOWAĆ?
TO PRAWDA
.
Jak każda inna witamina czy substancja, również witamina C podawana w nadmiarze nie przechodzi obojętnie dla zdrowia człowieka, a więc tak – witaminę C można przedawkować
Nadmiar witaminy C powoduje:
- zakwaszenie moczu, prowadząc w konsekwencji do powstawania kamieni w drogach moczowych lub do kamicy nerkowej,
- pogorszenie stanu chorobowego podczas cystynurii, hemochromatozy, anemii,
- ograniczenie aktywności selenu,
- nudności i wymioty,
- bóle żołądka.
Na szczęście duże dawki kwasu askorbinowego nie są toksyczne, gdyż rozpuszcza się ona w wodzie, a jej nadmiar wydalany jest wraz z moczem.
CZY WSZYSCY POTRZEBUJEMY TYLE SAMO WITAMINY C?
TO MIT
Niektóre osoby mają zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C.
Stan taki występuje u:
- osób z nadciśnieniem tętniczym,
- palących papierosy,
- alkoholików,
- diabetyków,
- kobiet w ciąży i karmiących,
- przy długotrwałym wysiłku fizycznym,
- podczas wymiotów, braku łaknienia, biegunki.
CZY NIEDOBÓR WITAMINY C SZKODZI?
TO PRAWDA
Witamina, mikroelement czy pierwiastek – wszystkie odgrywają znaczącą rolę w naszym organizmie.
Niedobór witaminy C może wywołać m.in.:
- Szkorbut objawiający się przez samoistne krwawienia, zapalny przerost dziąseł, wypadanie zębów, utrudnione gojenie ran, złamania. depresję, zmiany skórne, drgawki,
- osłabienie organizmu,
- zwiększoną podatność na infekcje,
- zmęczenie,
- zmniejszenie wydolności fizycznej,
- pogorszenie gojenia się ran,
- krwawienie dziąseł,
- zmiany miażdżycowe,
- podwyższenie ciśnienia krwi.
Ciekawostki
- Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi 50-100mg.
- Gotowane warzywa tracą witaminę C, która przechodzi do wywaru.
- Wrzątek podczas przygotowywania herbaty z cytryną powoduje rozkład witaminy C.
- Witamina C w sałatce przygotowanej na długo przed podaniem utlenia się.
- Witamina C nie jest syntetyzowana w organizmie ludzkim i musi być dostarczona z pożywieniem lub lekiem.
- Szkorbut najczęściej występował wśród żeglarzy i żołnierzy, którzy byli narażeni na brak świeżych owoców i warzyw i żywili się peklowaną żywnością pozbawioną witaminy C. Choroba ta występuje obecnie bardzo rzadko.
- Lewoskrętna witamina C to zwyczajny chwyt marketingowy 😉
Dodaj komentarz