fbpx

Jak skutecznie dbać o zdrowe jelita?

22 grudnia 2020

Nie zawiera witamin, ani minerałów, a jednak jest niezbędnym składnikiem naszej diety.

Dawniej uważany za niepotrzebny, dziś ceniony za szereg właściwości prozdrowotnych, korzystnych dla funkcjonowania układu pokarmowego i całego organizmu.

Cóż to za tajemnicza substancja?

Szanowni Państwo, przed Wami błonnik 😉

Czym jest błonnik?

Błonnik pokarmowy (włókno pokarmowe) to grupa substancji pochodzenia roślinnego, które należą do polisacharydów, czyli węglowodanów złożonych.
Jego najważniejszą cechą jest to, iż nie ulega trawieniu i wchłanianiu w przewodzie pokarmowym.
Błonnik pokarmowy dzieli się na:

  • błonnik rozpuszczalny w wodzie, zbudowany z pektyny, gumy i śluzów,
  • błonnik nierozpuszczalny w wodzie.

Błonnik nierozpuszczalny w wodzie jest zbudowany z celulozy, hemicelulozy i ligniny. Potrafi wchłonąć znaczne ilości wody i zwiększyć swoją objętość, dzięki czemu usprawnia perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom i regulując częstość wypróżnień. Często jego działanie obrazowane jest jako szczotka, która “wymiata” zalegające resztki pokarmowe z przewodu pokarmowego.

Natomiast błonnik rozpuszczalny, pod wpływem wody pęcznieje, tworząc galaretowatą substancję, która wypełnia żołądek. Dzięki temu nie odczuwasz głodu, a zgodnie z wytycznymi Unii Europejskiej, która przyjmuje kaloryczność błonnika na poziomie 2 kcal/g, nie tyjesz 😉

Obie frakcje ulegają fermentacji w jelicie grubym, stanowiąc pożywkę dla korzystnej dla organizmu mikroflory.

 

Dieta zdrowa dla jelit

Źródłem błonnika pokarmowego są m.in. owoce, warzywa strączkowe, produkty zbożowe oraz suplementy diety jelitowej np. Colon C. Zadbajmy o to, aby nasz jadłospis uwzględniał powyższe produkty. Nasze jelita podziękują nam za to!

 

Perystaltyka jelit, czyli prosty sposób na ich dobre działanie

Mimo, iż jego najważniejszym działaniem jest usprawnianie pracy jelit, błonnik posiada też wiele innych korzystnych dla zdrowia właściwości m.in.:

  • redukuje poziom cholesterolu i trójglicerydów poprzez zmniejszenie ich wchłaniania z pożywienia,
  • pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami, gdyż pęczniejąc w żołądku zmniejsza uczucie głodu,
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory jelita grubego i raka piersi,
  • reguluje stężenie glukozy we krwi,
  • wspomaga usuwanie z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii, metali ciężkich i toksyn,
  • ulega fermentacji w jelicie grubym, pełniąc rolę prebiotyczną,

Niestety żyjąc w pędzie, nie mając czasu na gotowanie czy aktywność fizyczną, często spożywamy za mało błonnika. Średnie spożycie błonnika przez kobiety w Polsce wynosi ok. 20 g dziennie, a rekomendowana przez Instytut Żywienia i Żywności podaż tego składnika to minimum 25g dziennie.

Trzeba pamiętać, że zdrowie powstaje w jelitach, dlatego warto wybrać błonnik w wygodnej formie. A najpopularniejszym produktem jest Colon C.

 

Czym jest Colon C?

Colon C  jest suplementem diety, który został wprowadzony do sprzedaży w 2003 roku. W swoim składzie zawiera aż 86% błonnika pokarmowego pochodzącego z łupiny babki jajowatej, a także probiotyki i prebiotyki, które wpływają na utrzymanie prawidłowej flory bakteryjnej jelit. Jest w wygodniej formie proszku, dlatego łatwo go stosować. Nie zawiera glutenu ani dodatków cukrów i może być stosowany przez wegan i wegetarian.

 

 

Dla kogo jest przeznaczony Colon C?

Colon C jest przeznaczony dla:

  • dorosłych i dzieci powyżej 12 roku życia,
  • osób, które potrzebują wsparcia dla swoich jelit,
  • po antybiotykoterapii, w celu uzupełnienia diety w kwas mlekowy.

 

Jak stosować Colon C?

Colon C, dzięki wyjątkowej kompozycji składników ułatwia perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom i kontroluje rytm wypróżnień. Należy pamiętać, aby stosować go systematycznie, najlepiej 2 razy dziennie. Istnieje kilka smacznych przepisów, które spowodują, że jego spożywanie będzie jeszcze przyjemniejsze. Mój ulubiony to przepyszny smoothie bowl!

Smoothie bowl

Składniki (1 porcja):

  • 1 banan
  • 1 mała pomarańcza
  • 1 garść szpinaku
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka Colon C
  • 1 łyżeczka miodu
  • Jagody Goji, orzechy i wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki połącz ze sobą i zmiksuj.
  2. Przełóż do miski.
  3. Wierzchnią warstwę posyp jagodami goji, orzechami i wiórkami kokosowymi.

Owsianka z borówkami

Składniki (1 porcja):

  • 50g płatków owsianych
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka Colon C
  • 1 łyżeczka miodu
  • garść borówek amerykańskich
  • płatki migdałowe

Sposób przyrządzenia:

  1. W misce zmieszaj płatki owsiane z Colon C, jogurtem naturalnym i miodem.
  2. Na wierzch połóż borówki amerykańskie.
  3. Całość posyp płatkami migdałowymi.

Zdrowe placuszki warzywne

Składniki (porcja dla 1 osoby):

  • 1/3 cukinii
  • 1 mały ziemniak
  • 1 marchew
  • 40g mąki gryczanej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka Colon C
  • przyprawy: pieprz, sól, oregano, bazylia

Sposób przyrządzenia:

  1. Na tarce, na małych oczkach zetrzyj warzywa.
  2. Dodaj mąkę, jajko, przyprawy i Colon C. Wymieszaj.
  3. Smaż na łyżeczce oleju, kilka minut z każdej strony.

Inne smaczne przepisy znajdziesz na „pysznej” stronie Colonu C.

Czy Colon C może szkodzić? Zasady bezpieczeństwa

Pomimo, samych zalet płynących ze stosowania błonnika, przyjmując go musisz pamiętać jednak o pewnych zasadach.
Dlatego:

  • pamiętaj o codziennym przyjmowaniu co najmniej 2 litrów wody,
  • stosując np. doustne środki antykoncepcyjne czy leki obniżające poziom cholesterolu, pamiętaj, aby zażyć je minimum 2 godziny przed lub po zastosowaniu błonnika, gdyż zmniejszy on ich skuteczność,
  • błonnik może również zmniejszać wchłanianie takich składników odżywczych jak np. wapń, żelazo, cynku oraz witamin z grupy B oraz A, D i E.

A gdy już zapamiętasz wszystkie zasady, to myślę, iż Colon C stanie się Twoim codziennym przyjacielem, szczególnie w czasie nadchodzących, pełnych jedzenia Świąt 😉


Anna Joniec-Bieniek

Anna Joniec–Bieniek

Nazywam się Anna Joniec–Bieniek. Z wykształcenia jestem magistrem farmacji, prywatnie mamą Jakuba. Na blogu poruszam prozdrowotne kwestie związane z dziećmi i dorosłymi. Wszystko w oparciu o fachowe wykształcenie i lata doświadczenia w aptece. Jestem też autorką kompendium profesjonalnej aptecznej wiedzy, czyli poradnika „Mama bez recepty”.


Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

instagram