fbpx

Czarny bez a odporność

20 listopada 2020

Czarny bez znany jest ze swoich leczniczych właściwości.

Kwiaty czarnego bzu były stosowane już w medycynie ludowej, głównie w celach terapeutycznych. W Polsce czarny bez rośnie w wielu miejscach, bardzo szybko się rozrastając. Płaskie, białe kwiaty dojrzewają wiosną, a ich zbiór wypada w okresie od maja do lipca. Owoce czarnego bzu są granatowe, niewielkich rozmiarów. Je najlepiej zbierać na jesień. Zarówno jedną, jak i drugą część łatwo przetworzyć, aby spożywać w celach zdrowotnych lub poprawy urody.

 

Właściwości lecznicze

 

W starożytności czarny bez był uznawany za drzewo szczęścia życia. Obecnie również ma ogromne zastosowanie w lecznictwie. Do stworzenia preparatów można wykorzystywać różne części czarnego bzu, czyli kwiaty, owoce, liście, nasiona, korę oraz korzenie. Najczęściej wykorzystuje się kwiaty i owoce, ponieważ posiadają wiele flawonoidów, garbników, kwasów organicznych, olejków eterycznych, ale także witamin A, B1, B6, C oraz soli mineralnych (wapń, sód, potas i żelazo).

Z kwiatów bzu można przygotować napar lub syrop, który świetnie się sprawdza w przeziębieniu, łagodzi katar i kaszel oraz działa napotnie.

Dodatkowo obniża temperaturę ciała i pomaga w oczyszczaniu oskrzeli z zalegającej wydzieliny.

 

Owoce czarnego bzu zawierają m.in.:

  • witaminy C, H, B,
  • karoten,
  • sole mineralne m.in. wapń, potas, glin, żelazo, sód,
  • garbniki,
  • antocyjany,
  • pektyny.

 

Mimo wielu korzystnych właściwości prozdrowotnych, owoce czarnego bzu najbardziej znane są ze swojego działania przeciwzapalnego, przeciwwirusowego oraz antybakteryjnego.

Ponadto, jak wykazują badania, mają działanie wzmacniające system immunologiczny. Dlatego też możesz je stosować podczas przeziębienia, infekcji bakteryjnych i wirusowych.

Pomagają również wzmacniać stan błon śluzowych dróg oddechowych i złagodzić uporczywy kaszel.

Potwierdzają to nie tylko lata stosowania przez nasze babcie, ale i aktualne badania. Standaryzowane ekstrakty z owoców bzu czarnego podczas badań in vitro wykazały działanie bakteriobójcze oraz zdolność wiązania z wirusem grypy. Wykazano również, że podczas ich stosowania czas choroby skraca się o 3-4 dni.

 

Przeciwwskazania

 

Czarny bez ma niewiele przeciwwskazań.

Jednak musisz wiedzieć, iż surowe owoce czarnego bzu, przed obróbką termiczną są trujące, ponieważ zawierają prunazynę i sambunigrynę, które mogą wywołać zatrucie pokarmowe.

Ich spożycie może wywołać m.in.:

  • wymioty,
  • zaburzenia oddychania,
  • duszności,
  • ból i zawroty głowy.

 

Dlatego lepszym pomysłem na podanie syropu z czarnego bzu jest zakupienie go w aptece.

 

Jaki syrop wybrać?

 

Moim ostatnim odkryciem, które stosuję u Kuby, jest syrop Sambucus Kids, który zawiera kompozycję dwóch starannie dobranych, standaryzowanych ekstraktów z owoców bzu czarnego (Sambucus nigra L.).

 

Zastosowane ekstrakty w syropie Sambucus Kids zawierają gwarantowaną ilość polifenoli i antocyjanów w każdej porcji.

Dzięki temu, iż zawiera ekstrakt roślinny (czyli zagęszczony surowiec roślinny) w mniejszej objętości otrzymujemy większą ilość związków terapeutycznie czynnych. Ponadto ekstrakt ten jest odpowiednio standaryzowany, czyli pokazuje konkretną zawartość substancji czynnej o danej aktywności terapeutycznej. Dzięki niej wiemy, ile w pojedynczej porcji syropu znajduje się związków aktywnych.

 

 

Syrop Sambucus Kids posiada również oznaczenie DER, czyli Drug Extract Ratio. Nazwa ta informuje nas o stężeniu zastosowanego ekstraktu w stosunku do surowca, z którego produkt został wytworzony…

Czyli tłumacząc z polskiego na polski, jest to ilość materiału roślinnego, jaki został użyty do wytworzenia jednej części ekstraktu 😉

np. DER 64:1 oznacza, iż z 64 g surowca uzyskano 1 g ekstraktu.

Także jak widzicie Sambucus Kids pokazuje nam dokładnie, ile zawiera dobroczynnych substancji. A taka informacja i przejrzystość jest w dzisiejszych czasach bardzo ceniona.

 

Ale to nie wszystko, gdyż Sambucus Kids jest pozbawiony:

  • syropu glukozowo-fruktozowego (jest słodzony organicznym syropem z agawy),
  • substancji słodzących,
  • konserwantów,
  • wzmacniaczy smaku.

 

Także u nas ten sezon zimowy należy do Sambucus Kids. Aby przetrwać go w pełnym zdrowiu!


Anna Joniec-Bieniek

Anna Joniec–Bieniek

Nazywam się Anna Joniec–Bieniek. Z wykształcenia jestem magistrem farmacji, prywatnie mamą Jakuba. Na blogu poruszam prozdrowotne kwestie związane z dziećmi i dorosłymi. Wszystko w oparciu o fachowe wykształcenie i lata doświadczenia w aptece. Jestem też autorką kompendium profesjonalnej aptecznej wiedzy, czyli poradnika „Mama bez recepty”.


Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

instagram