fbpx

Antybiotyk w zawiesinie – jak go przygotować?

04 grudnia 2017

Antybiotyki to leki stosowane w leczeniu infekcji bakteryjnych. Występują w formie tabletek, zawiesin i zastrzyków.

Wskazaną formą podania antybiotyku dla małych dzieci jest zawiesina, gdyż jak wiesz, małe dziecko nie potrafi połknąć tabletki (szczególnie, że niektóre antybiotyki mają tak ogromne tabletki, że kiedys i ja miałam problem żeby takową połknąć ;)).

Niestety antybiotyk podawany jako zawiesina, sprzedawany jest w postaci proszku z którego sama musisz przygotować produkt końcowy. A to często przysparza rodzicom wiele kłopotu.

Ale nie martw się, poradzimy sobie razem 😉

 

Większość antybiotyków w zawiesinie przygotowuje się w podobny sposób, który przedstawia się następująco:

1. Wstrząśnij butelką z proszkiem, aby stał się sypki, dzięki czemu będzie łatwiej się zawieszał w wodzie i nie powstaną grudki.

2. Dodaj niewielką ilość wody – przegotowanej i ostudzonej do temperatury pokojowej.
Na każdej butelce antybiotyku znajduje się kreska/linia/wyżłobienie. Określa ona poziom leku jaki antybiotyk ma mieć po przygotowaniu.
Jeśli w ulotce podana jest konkretna ilość wody i dołączona jest strzykawka, odmierz nią podaną ilość wody i dodaj do butelki. Następnie dokładnie wstrząśnij i lek jest gotowy.


Jeśli nie ma strzykawki dodaj jedynie część wody poniżej kreski na butelce.

 

3. Energicznie wstrząsaj butelką, aby zawiesić substancję leczniczą równomiernie w wodzie. Nie używaj w tym celu łyżeczki itp.

4. Odstaw butelkę na chwilę, aby zawiesina opadła, a następnie sprawdź poziom płynu.

5. Dopełnij wodą do linii/kreski/wyżłobienia, jeżeli po odstaniu zawiesina znajduje się poniżej kreski.

6. Ponownie wstrząśnij butelką.

Pamiętaj:

  • Zapoznaj się z treścią ulotki, w której znajdziesz informacje kiedy w stosunku do jedzenia podać lek, w jaki sposób go przechowywać, jakie objawy niepożądane może wywołać itp.
  • Zawiesinę przygotuj tuż przed rozpoczęciem terapii. Każda zawiesina ma ograniczony czas do spożycia po przygotowaniu.
  • Przed każdym podaniem leku wstrząśnij butelką, w celu uzyskania jednorodnej zawiesiny.
  • Do przygotowania antybiotyku użyj jedynie przegotowanej, ochłodzonej wody. Jej zbyt wysoka temperatura spowoduje, że antybiotyk stanie się nieskuteczny.
  • Pilnuj odpowiedniej ilości wody, gdyż dodając zbyt małą lub zbyt dużą jej ilość wytworzysz antybiotyk o nieprawidłowym stężeniu, przez co dziecko otrzyma nieodpowiednią dawkę leku.
  • Antybiotyk podawaj dziecku w ilości zleconej przez lekarza, za pomocą strzykawki lub łyżeczki z miarką, dołączonej do leku.
  • Zadbaj o równe odstępy czasowe pomiędzy podaniem leku, aby stężenie leku we krwi było cały czas na odpowiednim poziomie.
  • Nie podawaj dziecku do popicia antybiotyku mleka.
  • Po sporządzeniu zawiesiny przechowuj ją w lodówce lub w zacienionym miejscu – wszelkie informacje nt. przechowywania znajdziesz w ulotce.
  • Nie ogrzewaj leku przed podaniem go dziecku, gdyż może to obniżyć jego skuteczność.
  • Okres przydatności do spożycia po sporządzeniu zawiesiny wynosi zwykle 7 lub 10 dni. Lek pozostały po zakończeniu kuracji należy zutylizować.
  • Nigdy nie przerywaj kuracji po ustąpieniu objawów, gdyż może to skutkować nawrotem choroby lub antybiotykoopornością.
  • Aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia działań niepożądanych i przywrócić prawidłową florę bakteryjną stosuj probiotyki.

Anna Joniec–Bieniek

Nazywam się Anna Joniec–Bieniek. Z wykształcenia jestem magistrem farmacji, prywatnie mamą Jakuba. Na blogu poruszam prozdrowotne kwestie związane z dziećmi i dorosłymi. Wszystko w oparciu o fachowe wykształcenie i lata doświadczenia w aptece. Jestem też autorką kompendium profesjonalnej aptecznej wiedzy, czyli poradnika „Mama bez recepty”.


Komentarze

Jedna odpowiedź do “Antybiotyk w zawiesinie – jak go przygotować?”

  1. […] przygotuj dokładnie lek dla dziecka. Instrukcję znajdziesz TUTAJ […]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

instagram